Definició
És l'element encarregat de captar tota la llum que arriba per l'objectiu i preparar-la per enviar-la a la targeta de memòria en forma d'imatge.
El sensor és un dispositiu electrònic composat per cel·les fotosensibles cadascuna de les quals, captarà un punt de llum. Aquestes cel·les estan ordenades en forma de graella i la suma dels punts de llum captats donen com a resultat la llum global de la imatge.

La qualitat de la imatge pel que fa a la seva resolució, és a dir, nivell de detall, depèn justament de la quantitat de cel·les fotoelèctriques d'aquest sensor. Aquest nombre s'expressa en píxels, a major nombre de píxels major resolució. Una càmera amb un sensor de 3 milions de píxels (3 megapíxels) és adequat per imprimir fotografies de 5 X 10 cm.
La quantitat de megapíxels influeix bàsicament en la mida en la qual podrem imprimir les fotografies posteriorment; malgrat que existeixen càmeres amb 160 megapíxels, 12 o 15 megapíxels són més que suficients per a qualsevol fotografia.
Format del sensor
No tots els sensors tenen les mateixes dimensions, de la mateixa manera que no tots els sensors tenen la mateixa mida de píxel.
Com més gran és el sensor, més informació pot captar. Això es pot produir per dues raons: o bé perquè el sensor té més píxels o bé perquè els píxels del sensor són més grans. Ambdues raons impliquen una major qualitat en la captació de la imatge.
Les càmeres de fotografiar analògiques més usuals, que no disposaven de sensor donat que utilitzaven una pel·lícula fotosensible (que s'encarregava de la mateixa feina que el sensor) tenen una mida de 35mm (36 x 24). Aquest és el punt de partida, però després cada marca ha elaborat la seva pròpia mida, tal com es pot veure en el següent quadre.

Sensibilitat
La sensibilitat és la quantitat de llum que un píxel d'un sensor és capaç de captar. No tots els sensors poden captar la mateixa quantitat de llum i aquest també és un fet que indica la qualitat del sensor i per tant de la càmera.
La quantitat que llum que es vol que capti un píxel, és a dir la sensibilitat del mateix, es regula amb el paràmetre anomenat ISO. Com més quantitat de llum deixem que capti un sensor, més soroll (imperfeccions en la captura) també captarà.
Augmentar la sensibilitat (la ISO) permet captar imatges en situacions de poca lluminositat, però alhora genera aquest gra o soroll no desitjat. La idea és que cal treballar sempre que es pugui amb el valor ISO més baix (ISO 100), sempre que es pugui es clar.
Quan es fan fotos d'interior es treballa amb ISO 400 (en general), tot i que també són sensibilitats típiques 800 i 1600.
Quan es fan fotos d'interior es treballa amb ISO 400 (en general), tot i que també són sensibilitats típiques 800 i 1600.
En cada salt de sensibilitat 100, 200, 400, 800, 1600, s'obté el doble de llum.
A continuació es poden observar dues imatges iguals però captades amb sensibilitats diferents, es pot apreciar com la segona té molt més soroll (gra) que la primera.
![]() |
![]() |
ISO 100 | ISO 1600 |
Video sobre la sensibilitat