A- A A+

La Regla de la mirada és usada molt en la composicions amb motius que són persones, sobretot els retrats. El que ens indica és que quan realitzem una fotografia normalment d'una persona hem de procurar deixar un espai allà on es dirigeix la mirada.

Aplicar-la a l'hora de fer la foto és important perquè si bé podem al laboratori enquadrar per buscar aquest espai només ho podrem fer a partir d'una fotografia on sobre espai i de gran qualitat per fer grans retallada. Per tant, quan feu un retrat fixeu-vos bé a on va la mirada.

No es tracta de fotografiar la persona amb la seva mirada i l'objecte que mira, sinó de deixar un espai encara que estigui totalment buit o desenfocat. La mirada tindrà la suficient força per crear interès en aquest buit i fer pensar a l'espectador (d'això es tracta, de captar l'interès).

També podem aplicar a l'inrevés deixant espai cap allà on la mirada no mira. Potser és més difícil de controlar aquesta regla d'aquesta manera però d'aquesta manera podríem estar expressant rebuig, escapament en definitiva com si s'estigués donant l'esquena.

Fixeu-vos que la regla de la mirada no és tan sols aplicable a retrats. Consisteix en jugar amb els espais i també el podem usar en objectes. D'una banda perquè de forma poètica l'objecte pot adquirir qualitats humanes com la mirada però també pot servir per imprimir per exemple moviment. 

Imaginar un cotxe que circula cap a una direcció. Si deixem espai en aquesta direcció podem expressar un moviment d'aproximació del cotxe cap a aquesta direcció. Però si l'espai ho deixem en la direcció contrària podem expressar que el cotxe està deixant o allunyant-se d'aquest lloc.

Exemple 1 

 

Aquest senyor és un artesà de la ciutat d'Amber a l'Índia. Mentre treballava les pedres de tant en tant dirigia la seva mirada cap a l'exterior del taller.Aquest espai entre la seva cara i el costat oposat de la fotografia és en realitat un espai buit atès que no hi ha cap element que ressalti. Aquest espai ens permet ser còmplices de la seva mirada.

Exemple 2

No només les fotografies amb persones poden treure profit de la regla de la mirada. Cap a on mira aquest banc?

 
 
 
Joomla templates by a4joomla