A- A A+

 

 

Va néixer a París en una família d’artesans. Les dificultats econòmiques van comportar que Jules Chéret tingués una educació molt limitada.

Als tretze anys, va començar un aprenentatge de tres anys amb un litògraf. El seu interès per la pintura el va dur a fer un curs d’art a l’”École Nationale de Dessin”. Com la majoria d’artistes novells, Chéret va estudiar tècniques de diversos artistes, antics i moderns, tot visitant els museus de París. 

Encara que algunes de les seves pintures li van donar cert estatus artístic, va ser el seu treball com a cartellista publicitari el que li va permetre pagar els seus comptes. Un temps després el cartellisme es convertí en objecte de la seva dedicació i, de fet, és un dels motius principals pels que és recordat avui.

Influenciat per les frívoles escenes representades en les obres de Jean-Honoré Fragonard i altres artistes rococós tals com Antoine Watteau, Chéret va crear cartells per cabarets i  teatres com Eldorado, el Paris Olympia, el Folies Bergère, el Teatre de l’Òpera, el Alcazar d’Ete i el Moulin Rouge.

A causa de la gran demanda, va ampliar el seu negoci, creant anuncis per a les representacions de companyies itinerants, festivals municipals i després per a les begudes i licors, perfums, sabons, cosmètics i productes farmacèutics.

Es va convertir en una important creador de publicitat. Va afegir les companyies de ferrocarrils i un bon nombre de negocis de fabricació a la seva llista de clients.

El seu èxit va inspirar una indústria que va provocar l’aparició d’una nova generació de dissenyadors de cartells tals com Xerris Gesmar i Henri de Toulouse-Lautrec. Aquesta corrent modernista destaquem, a Catalunya, Ramon Casas, autor del cartell d’Anís del Mono, i Santiago Rusiñol.
 

 

Enllaços:

LLEGIU EL DOCUMENT ADJUNT

Adjunts:
AdjuntDescripcióMida (Kb)
Descarregar aquest arxiu (cartellisme.pdf)cartellisme.pdf 170 kB
Joomla templates by a4joomla