El cartell és una tècnica de difusió de la informació que permet arribar a gran quantitat de públic, sense necessitat d'invertir grans recursos. Les seves possibilitats comunicatives depenen en gran mesura de la seva qualitat tècnica i estètica i de la seva adequada ubicació.

Amb el descobriment de tècniques de reproducció de la imatge com la xilografia i posteriorment la impremta el cartell adquirirà una enorme rellevància.

L'evolució de les arts gràfiques permetrà que el cartell aconsegueixi excel·lents cotes artístiques, sent objecte d'interès d'artistes de renom que van des Toulouse Lautrec a Gaudí.

Cal destacar el cartellisme publicitari francès del segle XIX i l'abundant producció que adquireix el cartell polític a Espanya durant la República i la Guerra civil.

Has de saber:

 • El 1477 William Caxton edita, a Anglaterra, el primer cartell publicitari, explicant les excel·lències d'unes aigües termals.
 • En 1482 es realitza el primer cartell il·lustrat a França. És obra de l'artista Jean du Pré i s'imprimeix en els tallers del carrer Saint Jacques de París.
 • A Alemanya es realitza en 1518 el que es considera el primer cartell artístic de la història que anuncia un joc de loteria i que ha estat dissenyat pel pintor Albrecht Altdorfer, deixeble d'Alberto Dürer.
 • Fins 1763 no apareix el que es considera el cartell més antic conegut al nostre país; és a Sevilla i en el s'anuncia una espectacle de braus.
 • En aquest repàs per la història de la publicitat mereixen menció especial els cartellistes francesos del segle dinou, perquè van saber com ningú unir art i publicitat, aconseguint gran nivell artístic.
 • Jules Chéret (1863-1933). El seu coneixement de la tècnica litogràfica li van permetre crear una gran quantitat de cartells, en els quals la dona és protagonista com a reclam eròtic publicitari.
 • Toulouse Lautrec (1864-1901), el bohemi pintor francès famós per les seves imatges de les ballarines del Moulin Rouge.
 • Alexandre Steinlen (1859-1923) és d'origen suís. Mostra preferència en les seves obres per temes populars, paisatges i animals.
 • Alphonse Mucha (1860-1939),  va treballar a París on es van fer famosos els seus cartells de l'actriu francesa Sarah Bernhardt o els del famós champangne ​​Moet Chandon.
 • El cartellisme comercial i polític va adquirir gran desenvolupament a Espanya a partir del segle XIX, gràcies a les innovacions en les tècniques d'impressió. En l'àmbit comercial cal destacar, per la seva qualitat artística, l'obra de Ramon Casas molt influït per Toulouse Lautrec.
 • Durant la República i la Guerra Civil espanyoles el cartell polític va tenir una gran difusió com a mitjà de propaganda política de totes les tendències. (això va ser pregunta d'examen de selectivitat, cerqueu la prova i proveu de resoldre-la)


 

Joomla templates by a4joomla