La publicitat és una forma de comunicació comercial massiva de caràcter persuasiu i/o informatiu integrada en el procés de comercialització de productes i serveis.
El seu objectiu principal consisteix a aconseguir una resposta favorable als interessos empresarials de l’emissor per part dels públics als quals s’adreça.
La publicitat fa servir un llenguatge atractiu i suggeridor per atraure l’atenció dels individus i afavorir que aquests s'interessin pels productes, en tinguin una imatge i una actitud favorables i, finalment, els comprin.
1.1.La publicitat i l’empresa
L’activitat publicitària és inseparable de l’activitat empresarial i econòmica. La publicitat està integrada en l'activitat de les empreses, i en potencia el desenvolupament en estimular la demanda de productes i la fidelitat del consumidor a les marques i a les mateixes empreses.
Quan les empreses fan publicitat reben el nom d'anunciants. Els anunciants utilitzen la publicitat per comunicar-se amb els consumidors i fer-los arribar missatges comercials sobre els productes, la marca o qualsevol altre aspecte de l’empresa.
La publicitat és una forma de comunicació comercial massiva que, a través d’un llenguatge atractiu i suggeridor, busca aconseguir que el públic s’interessi pel producte que anuncia.
L’activitat publicitària és inseparable de l’activitat empresarial i econòmica.
1.2. La publicitat i el màrqueting
El màrqueting és un conjunt de tècniques que, coordinades entre si, afavoreixen la creació, distribució i venda dels productes de les empreses, amb l'objectiu de satisfer les necessitats del consumidor i a la vegada oferir un benefici econòmic.
Per tant, el consumidor és el centre de tota l'activitat de màrqueting, i la publicitat forma part de la política de comunicació del màrqueting.
1.3. La comunicació publicitària
Si un dels fonaments bàsics de l'activitat publicitària és el màrqueting, l'altre, que la complementa, és la comunicació.
En un esquema convencional, l'emissor fa arribar a un receptor un missatge a través d'un canal. Quan l’esquema obeeix a procés publicitari la resposta és imprescindible.
Es considera que un missatge publicitari sense resposta per part del receptor és un missatge tècnicament incorrecte. En publicitat, per tant, el receptor no és passiu sinó actiu, de manera que la seva resposta s'ha de fer evident, per exemple, amb la compra d'un producte o amb un canvi d'hàbits o actituds.
|
Canal |
|
Emissor |
|
Receptor |
|
Missatge |
|
|
Resposta |
|
La resposta és, per tant, l'objectiu final de tot procés publicitari.
Un missatge publicitari sense resposta del receptor és un missatge tècnicament incorrecte: la resposta és l’objectiu final de tot procés publicitari.
1.4. Importància social i econòmica de la publicitat
La publicitat representa entre l '1,2 i l'1,5% del PIB de l'Estat, segons l'any. En valors absoluts, aquests últims anys la inversió publicitària ha passat de 3.887 milions d'euros, l'any 1997, a 5.331,3 milions d'euros, l'any 2001.
Amb tot, i malgrat el creixement en termes absoluts, aquests últims anys hi ha hagut una considerable desacceleració econòmica que ha afectat considerablement l'activitat publicitària.
1.5. Publicitat, relacions públiques i propaganda
Tot i que indubtablement mantenen punts de contacte, s'han de diferenciar clarament aquests tres tipus d'activitats comunicatives, d’acord amb el seu objectiu específic:
La publicitat, com ja heu vist, indueix un públic determinat a l'acció de compra o consum.
Les relacions públiques vetllen per la imatge pública i predisposen els ciutadans a favor d'una empresa, organisme, institució o individu.
La propaganda indueix a creure en una determinada ideologia i a obrar a favor.