A- A A+

Introducció

Els filtres són lents que es situen abans de l'òtica d'una càmera i que complexen diferents propòsits. En funció del seu proposit s'en poden distingir diferents tipus, a continuació s'esmenten els principals:
  1. filtres UV
  2. Filtres Polaritzadors
  3. Filtres de densitat neutre
Els filtres són una lent amb propietats diferents (en funció del tipus de filtre) que s'adapta a la part exterior de l'òptica de la càmera a través d'una rosca.
 

1. Filtres UV

Aquests filtres estan pensats per a protegir l'objectiu de cops i ratllades. En un principi no hauria d'afectar en cap aspecte a la captura de la imatge, però la realitat és que qualsevol element que s'afegeix a l'òptica pot reduir la quantitat de llum que arriba de l'exterior. 
Aquest filtre té detractors, donat que es diu que pot produir algun reflexe en l'interior de l'òptica, desenvocant en un efecte anomenat Flare:
 
 

2.Filtres polaritzadors

En captures on es capta llum d'aigua, vidres o superfícies metàl·liques és molt fàcil que bona part d'aquesta llum sigui llum rebotada d'altres punts. Aquesta llum és la que s'acabarà filtrant:
 

També contribueix a realçar el color de les plantes, donat que filtre els reflexes blavosos que provenen del cel.
 
 
Un altre dels efectes d'aquests filtres és el major contrast de les imatges
 
 
Aquest filtre és especialment útil quan fem fotos al cel, ja que s'elimina la llum rebotada dels núvols i el blau del cel queda més contrastat.
 

3. Filtres de densitat neutre

Redueixen la intensitat de la llum sense alterar ni el color ni el contrast. N'hi ha de diferents graus i és per això que van numerats, com major és el número major és la reducció.
La conseqüència d'utilitzar aquest filtre són principalment que en situacions de molta llum:
  • Es pot treballar amb velocitats d'obturació menor, per tant podem forçar efectes de moviment difós.
  • Es pot obrir més el diafragma i per tant donar menys profunditat de camp si ens interessa.
  • Especialment recomanat en fotos de neu, on la llum que reflecteix la neu és tanta que es fa necessari baixar un punt o dos l'entrada de llum a la càmera.
Joomla templates by a4joomla