A- A A+
Durant el segle XX, la humanitat ha desenvolupat uns artefactes comunicatius que han arribat a canviar la forma de viure i de pensar de la gent. Tots ells es basen en la multiplicació d'un mateix missatge de forma instantània; tots ells aconsegueixen portar un mateix missatge a milers o milions de receptors en el mateix instant de l’emissió. A aquests artefactes se'ls denomina mitjans de comunicació de masses.

El mitjà de comunicació de masses més antic és la premsa, encara que els que més s’adeqüen al que hem dit són la ràdio i la televisió. Ja de bon començament, moltes persones van intuir-ne les immenses possibilitats polítiques, socials i econòmiques i, naturalment, no van dubtar d'aprofitar-se’n.

Al voltant de cada mitjà de comunicació, ja des del seu origen es van crear uns fabulosos negocis basats en la producció i la venda dels missatges que produïen. Els poders polítics també van veure les enormes possibilitats de control i de direcció ideològiques que aquests mitjans posseïen i van decidir controlar-los.

Així doncs, uns invents que podien servir per a la intercomunicació de la gent, es van convertir en instruments de negoci i de control d'uns pocs. Determinats poders polítics van establir unes normes molt rígides i molt costoses per posar en funcionament centres emissors de missatges. El resultat fou que només poden emetre a gran escala els centres de poder o les persones o grans empreses que posseeixen molt poder econòmic. És a dir els anomenats canals públics i canals privats.

Allò que haurien d'haver estat mitjans de comunicació es convertien en mitjans d'informació. D'aquesta forma s'assegurava que la ciutadania rebia els missatges que els controladors dels mitjans els interessava. La visió del món que es formen els receptors és la que decideixen els emissors.

Ara bé, tampoc no cal que siguem tan pessimistes. Sobretot, si estem disposats a passar a l'acció. Perquè hem de pensar que sense renunciar als missatges de les gran cadenes de ràdio i de televisió que ens proporcionen imatges espectaculars, també podem muntar les nostres pròpies comunicacions en el nostre centre educatiu; o col·laborar en les televisions que tenim més a prop, les locals o comarcals, com material que veurem mes endavant a classe.
Joomla templates by a4joomla