A- A A+

L'ESPORT A LA TELEVISIÓ.

A la televisió li interessa l'esport:

                Perquè li proporciona bones audiències.

                Perquè, a diferència de gairebé tota la producció pròpia o aliena, és un producte que posseeix regles universals i que es pot programar instantàniament, o gairebé.

                Perquè pot associar-se amb valors socials positius com la vida sana, la joventut, la vitalitat, etc.

                Perquè els costos de producció dels programes esportius per hora emesa, són acceptables en gairebé tots els casos modestos si els comparem amb els de la ficció original o els dels programes d'entreteniment.
A l'esport li interessa la televisió perquè:

                Augmenta la seva presència pública (d'aquí el generalitzat desig que es retransmetin proves d'esports minoritaris)

                En l'actual model econòmic la salut financera del sistema esportiu depèn dels contractes de les retransmissions televisives.

                Les retransmissions esportives pràcticament copen el rànquing d'audiència dels programes més vistos a nivell mundial, i la televisió és el major aparador del gegantí mercat mundial que conforma l'esport.


Futbol.

Des de fa més d'una dècada, almenys la meitat de les deu emissions més vistes a Espanya sempre són partits de futbol.

Des de les tècniques de realització, la retransmissió sempre es realitza establint com a eix la línia imaginària traçada per les dues porteries; d'aquesta manera les càmeres que reben el senyal del directe estan situades sempre a un costat d'aquest eix. Això es realitza perquè l'espectador sempre tingui la mateixa referència de la direcció cap a la que ataca cada equip en cada part. Altres càmeres se situen a l'altra banda d'aquest eix per repeticions -indicadas com d'angle contrari - o per plans de referència de detalls puntuals.


Jocs Olímpics

El major esdeveniment televisiu programat que existeix a nivell mundial és, sense ombra de dubte, la celebració dels Jocs Olímpics.

Cada esport en els Jocs té la seva manera de realització. Tot es grava i retransmet en directe, tasca realitzada pels tècnics de l'empresa designada per a tals funcions, però després cada país posseeix els seus propis periodistes, alguna càmera autònoma, i la potestat de combinar els senyals contractades per organitzar-les com millor consideri segons l'interès que cada esport susciti entre els seus espectadors. Per descomptat, diversos esports coincideixen en horaris i dates i cada país té prèviament sol·licitada i contractada el senyal d'aquell que més li interessa.

Sempre tenint com a premisses, la claredat, la senzillesa i l'espectacularitat.


Esports de motor

Els esports de motor estan associats a un model de vida la imatge és sinònim d'acció, velocitat, alta tecnologia, risc, espectacularitat i vertigen

La realització dels esports motor es realitza per mitjà d'una cobertura per zones del circuit. Les càmeres se situen a un costat de l'eix imaginari que s'estableix entre la posició de la primera càmera i la direcció dels pilots. És a dir, si veiem que quan inicien la carrera, els vehicles es desplacen de dreta a esquerra així es mantindrà la retransmissió durant tot el recorregut; en les corbes s'altera aquesta direcció recolzant-se en un pla neutre - quan veiem frontalment al vehicle dirigint-se cap a nosaltres - o mostrant en pla general el canvi de direcció dels vehicles. L'estratègia de posicionament de les càmeres s'estableix prèviament segons les característiques de cada circuit.


Ciclisme

La retransmissió s'organitza amb unes singularitats de realització:

                Ús del pla aeri amb fins narratius. Aquest pla, realitzat des de helicòpter, mostra l'avanç de la serp multicolor a través dels diversos paisatges de l'etapa.

                Plànols des moto (travelling en paral·lel) L'espectador pot estar al costat del ciclista, gràcies al fet que en les carreres sempre hi ha vehicles motoritzats que s'introdueixen directament entre ells acostant a l'audiència les cares del sofriment i de l'esforç dels competidors.

                En el ciclisme no s'estableix cap eix de referència. Les càmeres canvien de costat constantment sense fer per això que l'espectador se senti perdut.La Superbowl. L'espectacle televisiuLa Superbowl és la final del campionat de futbol americà i se celebra a partit únic.L'audiència de la Superbowl XXXVI, celebrada l'any 2003, va arribar als 131.700.000 d'espectadors als Estats Units,

Totes les innovacions tècniques de la televisió hagin nascut de la Superbowl; ara la 'repetició de la jugada' o més recentment la implantació de l'efecte Matrix o rodanxa de temps, en el qual veiem una imatge congelada en el temps al voltant de la qual gira la càmera (encara no l'hem vist en les retransmissions esportives espanyoles ). Durant el partit hi ha mes de 60 camions amb satèl·lits de televisió per a la retransmissió del mateix.


BÀSQUET

El tractament tècnic del bàsquet ha anat evolucionant des d'un senzill model de realització basat en l'eix imaginari que s'estableix entre les dues canastas- igual que el futbol- amb el complement d'alguna càmera ENG que mostrava les reunions dels temps morts, fins a una certa sofisticació de la realització que inclou la col·locació de microcàmeres en els punts més sorprenents com ara a la part posterior del tauler transparent de la cistella o completament zenital sobre el pavelló.


TENNIS.

La realització de les retransmissions es recolza en un pla general pres des d'un dels fons on es manté fixa la càmera, recolzat per plans més curts presos des de tots dos costats de la pista en els serveis i reaccions dels tennistes així com unes càmeres dirigides a els límits de la pista per resoldre, en casos de dubte, si la bola va entrar o no, últimament recolzades, a més, per sofisticats programes informàtics que monitoritzen les línies i els impactes de la bola i generen una imatge de síntesi per aclarir les situacions poc clares


Els canals temàtics

                ESPN, va néixer el 1979 i és el líder universal dels canals temàtics esportius. Originari d'Estats Units, en l'actualitat també es pot veure a Amèrica Llatina i en alguns països europeus com França

Al nostre país trobem diverses ofertes de canals temàtics esportius:

                Canal + Esport

                Eurosport,

                Reial Madrid TV  

                Canal Barça,

                golf +

                Eurosport News

                Sportmanía.
Joomla templates by a4joomla