Definició
És un dispositiu mecànic que determina el temps (quantitat de segons o dècimes de segon) que el sensor de la càmera (en càmeres analògiques parlaríem de la pel·lícula) està rebent llum.
Tipus d'obturadors
Obturador de pla focal
La majoria de càmeres de format petit i mig (amb sensors petits i en el cas de les analògiques rodets de negatiu petit) disposen d'aquest tipus d'obturador.
És un mecanisme que està situat en el cos de la càmera, just davant del pla focal (lloc on es troba el sensor o pel·lícula i on la imatge adquireix major nitidesa) que està composat per unes cortinetes de metall (normalment) que es desplacen horitzontal o verticalment deixant entre les dues una escletxa .
Obturador central
Aquest tipus d'obturador s'utilitza més en càmeres de format gran. Està situat a l'objectiu de la càmera, molt a prop del diafragma. i consta també d'unes lamines que deixen passar la llum la quantitat de temps que s'hagi predefinit.
Aquest obturador és més silenciós i fiable, però alhora és més car de fabricar.
Velocitat d'obturació
La velocitat amb la que s'obre i es tanca aquest mecanisme afecta directament a la quantitat de llum que entrarà a la màquina. A major velocitat (més ràpid) menor entrada de llum.
A partir d'aquí és lògic pensar que en condicions de poca llum, interiors, nit, .. podem aconseguir que entri més llum a la càmera amb una velocitat lenta. De la mateixa manera en condicions de massa llum, muntanya nevada, platja, .. per evitar que la fotografia tingui un excés de llum i quedi blanca (cremada) augmentarem aquesta velocitat.
També pot servir en aspectes més creatius, per exemple:
Si es vol congelar una imatge en moviment i captar que tots els elements de la imatge quedin enfocats i apareguin a la fotografia dispararem a velocitats altes. INSTANTANEÏTAT
Si el què es pretén és captar el moviment dels elements de la imatge que no estan estàtics, i que es mostrin borrosos transmeten aquesta sensació, caldrà treballar amb velocitats baixes. DURACIÓ
Si es vol que l'aigua d'un salt d'aigua o d'unes onades doni sensació de seda, també caldrà treballar amb velocitats d'obturació lentes.
També es pot fer el joc de "pintar amb la llum". Això s'aconsegueix deixant els moviments d'una imatge molt estàtics i fent que l'únic element que estigui en moviment sigui una font lluminosa. Si la velocitat d'obturació és prou lenta es produirà aquest efecte.
A continuació es mostra un quadre amb les diferents possibles velocitats d'obturació. El valors que tenen un apòstrof al costat es refereixen a segons, els que no el tenen, es refereixen a l'invers del seu valor en segons, així és com s'acostuma a mostrar en les càmeres fotogràfiques.
És costum utilitzar el trípode quan treballem amb aquest tipus de velocitat, d'aquesta manera evitem que les fotos surtin mogudes.
Video que parla de l'obturador
http://www.youtube.com/watch?v=jS313TqT5kQ&list=TLDc16YdZm62o