- El ritme
- Les direccions de lectura
- La composició en perspectiva.
- El control de la velocitat d'obturació
- ...
Instantaneïtat
- Congelar un instant de valor transcendental: l'elecció d'aquest moment no és fruit de la casualitat, sinó que implica una preparació.
- Hi ha altres fotògrafs com Robert Adams o Timothy O'Sullivan que entenen la instantaneitat com la puntualitat, l'absència de duració.
- En altres casos congelar el temps constitueix simplement una estratègia per provocar un potent efecte d'estranyament en l'espectador, com la següent fotografia de Philippe Halsman:

Duració
Aquest és el cas, per exemple de Ernst Hass: la seva curiositat creativa li va empènyer, així mateix, a desenvolupar un estil propi per fotografiar el moviment que avui està indeleblement associat al seu nom: la imatge “moguda” a propòsit.
En lloc de “detenir” el moviment del subjecte amb un temps breu d’exposició Haas utilitzava un temps més lent de forma tal que el model continués movent-se i, per tant, la imatge resultés moguda. Va aprendre a controlar la intensitat i els matisos d’aquest efecte triant el temps d’exposició i el moviment de la càmera en funció dels canvis de lloc del subjecte. Les imatges que va obtenir evoquen admirablement el sentit de moviment i el color les fa molt atractives. A principis dels anys cinquanta, mentre fotografiava una cursa de braus a Espanya, Haas es va trobar, a mesura que queia la tarda, prenent imatges que cada vegada apareixien més envaïdes per les ombres. Donada l’escassa rapidesa de la Kodachrome, es va veure obligat a recórrer a temps d’exposició de 115 o, fins i tot, de 112 segons.
Les imatges mogudes van suscitar la seva curiositat i el van encoratjar a realitzar nous experiments. En analitzar les fotografies va descobrir que la vista buscava sempre un punt nítid de referència a la zona “moguda” de la foto. En teoria, es va dir, aquell punt devia ser la part més important de la imatge.
Va descobrir que el millor mètode per obtenir un efecte semblant consistia a prendre una “panoràmica” amb la càmera, o sigui, moure-la en la mateixa direcció i aproximadament a la mateixa velocitat que el subjecte principal de manera que aquest estigués en la mateixa posició en el visor durant tot el temps que durés l’exposició. Per tant, el fons apareixeria més desenfocat que el subjecte que, a certes zones, sortiria sorprenentment nítid. Amb el pas del temps va adquirir la pràctica necessària per sincronitzar el temps d’exposició amb l’acció.
galeria 1 / galeria2


Atemporalitat

Temps simbòlic

Temps subjectiu

Seqüencialitat / Narrativitat
