A- A A+

  • La textura és una agrupació de pautes situades les unes de les altres a una distància semblant o similar sobre un espai bidimensional. Té una naturalesa plàstica associada a la sensació de superfície.
  • La seva principal funció = capacitat per fer notar superfícies (= aportar sensació d'asperesa, rugositat, suavitat, allisament...)
  • És curiós que la textura afecta dues modalitats sensorials diferents: LA VISUAL I LA TÀCTIL.
  • Tanmateix permet representar la profunditat en un pla bidireccional.

 

La textura

És l'estructura de la capa superficial d'un material. tot i que en fotografia, és lògicament una il·lusió òptica. Aquesta sensació atorga a la fotografia una capacitat comunicativa extra. 
Una fotografia amb una textura molt marcada, dóna realisme a la imatge perquè estimula el nostre sentit del tacte.
La textura, juntament amb el to i la forma, transformen els elements plans en imatges amb una forta sensació tridimensional.
D'entre tots els factors que poden resaltar la textura, el més important és, amb molta diferència la il·luminació. També ho és la qualitat de la lent que utilitzem, la correcta exposició i evitar que la càmera vibri en el moment de fer la fotografia.
 

Llum rasant

La major part dels objectes il·luminats amb llum dura, intensa i rasant, fan que els elements d'una fotografia mostrin la seva textura.
La direcció de la llum més adequada per ressaltar la textura, és la que incideix sobre l'element des d'un costat, és a dir, la il·luminació lateral, donat que genera ombres, perfils o reflexes, de la mateixa manera que ho provoca una llum dura.
El moment ideal per realitzar fotos a llum rasant molt angulada i lateral, són alba i el crepuscle, quan els raig solars estan quasi horitzontal.
 
A continuació es mostren tres imatges, la primera amb una llum frontal, la segona amb una llum una mica més lateral i la tercera amb una llum rasant.
 

Qualitat de la llum i textura

La llum dura és aquella que té molta intensitat i està molt dirigida. La llum del sol o la llum d'un focus artificial molt dirigida, provoquen una llum directa. Aquesta llum destaca de manera notable la textura i proporciona un alt contrast. És una il·luminació amb molt caràcter i no resulta fàcil aplicar-la sobre tots els motius on es vol ressaltar la textura.
 
 
La llum suau es pot trobar en un dia ennuvolat a l'interior d'una casa. Al no tenir tant contrast aquesta il·luminació permet treballar amb més comoditat i menys problemes tècnics. Molt adequada per bodegons i retrats de tot tipus, especialment de nens i nadons, tant en interiors com en exteriors.
 

La textura al llarg del dia

En funció de com incideix la llum del sol al llarg del dia, un mateix motiu ofereix diferents possibilitats per mostrar la seva textura. Generalment, les possibles situacions de llum són les següents:
  • Llum suau o difusa: albada, crepuscle o dia ennuvolat.
  • Llum dura: durant el dia amb sol directe.

Textura i fons

Els fons amb textura poden  convertir-se en una arma de doble tall. Per una banda poden afegir interès a la fotografia, però també poden distraure l'atenció del motiu principal. També és important la mida del motiu fotografiat dins el marc de la fotografia, com més petit sigui, menys destacat estarà en un fons amb textura.
En el cas que no interessi mostrar la textura d'un fons, es pot provar de desenfocar jugant amb la profunditat de camp.
 

 

Joomla templates by a4joomla