A- A A+

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3985430

IMATGES I TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ 

Les imatges s'han convertit en unelements indispensable per a gran part dels mitjans de comunicació.

Aspectes positius:

 

  • Les imatges permeten sintetitzar, fer imaginable i comprensible de manera concentrada un fet, una situació.
  • També es creu que la comunicació a través de les imatges es produeix més ràpidament que a través d'un text
  • i que el fet de reconèixer i visibilitzar un fet li atribueix més veracitat

Limitacions

  • Altrament les imatges també tenen limitacions comunicatives i moltes de les coses que es poden explicar de forma escrita, per exemples les causes que provoquen un fet o les seves conseqüències són a vegades inenarrables a través d'imatges. Les fotografies ocupen un gran espai dels continguts periodístics.  

LA FOTOGRAFIA DE PREMSA:

Les fotografies ocupen un gran espai dels continguts periodístics.

Entenem per fotografia de premsa el conjunt de fotografies que són directament produïdes o comprades, planificades i publicades per la premsa com a continguts propis, com a continguts que contribueixin a comunicar la informació que es vol difondre. No formen part d'aquest grup totes les fotografies que apareixen en una publicació periodística: la fotografia publicitària o altra mena d'imatge amb finalitats persuasives.

La fotografia de premsa, l'encarregada de difondre els continguts informatius d'una publicació, es pot dividir en dues grans categories: el fotoperiodisme i la fotoil·lustració. Observem com se'ns descriuen aquestes dues categories:

FOTOPERIODISME. També conegut com a periodisme fotogràfic, periodisme gràfic, fotoreportatge o reportatge gràfic és un gènere de fotografia i també de periodisme. Els professionals que s'hi dediquen són coneguts generalment com fotoperiodistes o reporters gràfics, i solen ser fotògrafs o periodistes especialitzats en aquesta disciplina; el reportatge fotogràfic és la història que expliquen amb fotografies, a partir d'un determinat succés i de l'impacte que aquest causa en la gent.

 

FOTOIL·LUSTRACIÓ. És un gènere fotogràfic vinculat al periodisme de serveis. La seva vocació és il·lustrar tots aquells continguts de la premsa que atenen a necessitats quotidianes i pràctiques dels lectors: decoració, cuina, moda, cotxes, viatges, bricolatge, esports, etc. La fotoil·lustració està lligada, doncs, a l'àmbit dels suplements i les revistes. El seu objectiu no és representar la realitat de forma objectiva, com és el cas del fotoperiodisme, sinó acompanyar de forma artística i creativa les informacions contingudes en el periodisme de serveis.

Joomla templates by a4joomla