A- A A+
Els vostres storyboards seran avaluats de forma individual i en el seu conjunt. Caldrà lliurar-los en un arxivador en format paper en la data acordada. Cal que cada full tingui l'identificador de qui ha realitzat la feina.

Per dibuixar un guió il·lustrat caldrà tenir en compte el següent:
a) Format: la proporció dels dibuixos als guions il·lustrats haurà de ser estàndard (16:9 o 4:3 en TV).
No es tracta d'un còmic; en el cas del còmic les vinyetes modificaran el seu format segons criteris compositius i expressius. 

b) Informació que hauran de tenir per cada pla (si es demana): 

 • Ordre de seqüència i pla.
 • Duració estimada del pla
 • Dibuix (d’acord amb les especificacions generals).
 • Breu descripció. Descripció de l’acció en text.
 • Tipus de pla i angulació.
 • MOVIMENTS DE CÀMERA
 • Informacions complementàries com transicions, efectes diversos, elements sonors, etc.

ATENCIÓ AMB L'EXERCICI QUE TÉ MOLTS MOVIMENTS DE CÀMERA DIVERSOS. CAL REPRESENTAR-LOS CORRECTAMENT.No us oblideu de veure l'enllaç Storyboards  i INDICACIONS STORYBOARD per analizar-ne alguns exemples.En cas de realitzar els dibuixos es suggereixen diferents materials de dibuix de tècniques seques per a la part gràfica com:
-Bolígraf
-Retoladors (nous, no gastats i que no travessin massa el paper)
-Llapis de diversa duresa (alguns de gama tova)
-Ploma estilogràfica
-Retoladors amb punta de pinzell
-Llapis de colors
-Una regla petita i escaires
-Paper de dibuix DIN A4.
No s’ acceptarà l’ús de materials líquids

Utilitzeu les plantilles que trobareu en el document adjunt per a veure diferents tipus de plantilles.Podeu revisar aquest enllaços per veure trucs i fórmules per a fer un storyboard

Realitzeu la presentació del gènere que us hagi tocat a partir dels enllaços següents: 

La presentació en prezi ha de resumir les característiques del gènere i mostrar, a partir de la recerca de films a youtube, exemples d'aquest gènere fent referència als films emblemàtics que trobareu i al llistat de pel·lícules que us entren a la selectivitat.
Llistat-de-pel.licules-PAU-2015.pdf

La presentació ha de ser clara i no pot superar els 5 min. Es valorarà l'originalitat de la proposta i la interacció amb la resta del grup.
Consulteu el calendari per saber quin dia us toca fer l'exposició del vostre gènere.

El número del vostre identificador correspon amb el gènere que us ha tocat:

gèneres 1a sessió
1 Documental: Paula/ Mariona https://prezi.com/view/htABiNxZvdfjElco2jUn/ 
2 Biogràfic: Blanca / Jordi https://prezi.com/bfgo1gb69jq2/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
3 Històric ; Sisi Alvaro https://prezi.com/m/m1fkiuzwwwpu/historic/
4 Musical:  Núria / Berta https://drive.google.com/open?id=1MVfZ5hOvr33hd36nHXSVTe5__yxKHL0_

gèneres 2a sessió
5 Comèdia: Judith/ Roger
6. Infantil: Bet / Alba
7 Western: Clàudia / Manu https://prezi.com/view/htABiNxZvdfjElco2jUn/ 
8 Aventura i Acció: Clara / Asier https://prezi.com/view/t64ZeUEFZ4HC8iHrVDuF/

gèneres 3a sessió
9 Bèl·lic i Ciència ficció: Elena/Àlex https://drive.google.com/open?id=1MVfZ5hOvr33hd36nHXSVTe5__yxKHL0_
10  Terror / horror: Miquel /Isa https://prezi.com/view/ry2nRMYNB2tgvGbn8z1F/
11 Drama: Cristina / Marcos https://prezi.com/m/exzt9rwgca7c/el-drama/
12 Suspens 


Adjunts:
AdjuntDescripcióMida (Kb)
Descarregar aquest arxiu (Llistat-de-pel.licules-PAU-2015.pdf)Llistat-de-pel.licules-PAU-2015.pdf 77 kB


Recordeu aquest vídeo?
Comencem a preparar el nou tema del CINEMA I LA IMATGE EN MOVIMENT amb un exercici senzill. Es tracta de començar a practicar l'enregistrament d'imatges a partir del coneixements que ja tenim.

En aquest cas es tracta d'un exercici senzill, sense guió il·lustrat ni guió literari; haureu d'enregistrar una presentació a l'estil del video que acabem de veure. Agafeu paper i bolígraf i penseu entre 7 i 10 qualitats que us defineixin i que poden definir els joves de l'escola. Com mostraríeu a algú que no coneix l'escola com sou els joves de Primer de Batxillerat? Penseu de quina manera ho podríeu representar i poseu-vos en marxa.


Els vostres treballs han de tenir l'estructura següent:

 • Un inici amb un pla mig on hi sortiu vosaltres a mode de presentació durant uns segons a càmera lenta (trieu bé el lloc, la llum, etc...).
 • Les diferents situacions amb les qualitats que us defineixen. Cal emprar diferents angulacions i, en cada escena, diferents plans (han de ser molt curs... ha de tenir molt de ritme).
 • També podeu fer servir punts de vista impossibles, càmera objectiva-subjectiva, tipus de plans i angulacions... o tots els recursos que us passin pel cap... potser algun que aparegui en algun film o sèrie que us agradi. (us pot anar bé fer un passeig pels continguts de l'apartat de cinema).
 • Editeu de forma bàsica els vostres talls, destriant els elements que us interessin. Totes les qualitats (i escenes) han d'estar unides per un simple tall (sense trancisió)
 • Afegiu-hi la música que s'escau al vostre enregistrament (no pot ser a l'atzar)... Vigileu amb la música triada, cal que tingui llicència lliure per a poder-la penjar al vostre compte de youtube associat al correu de l'assignatura.
 • Els vostres treballs han d'estar finalitzats per la data acordada. El treballs no poden superar els 2 minuts.
 • CAP DE LES QUALITATS POT ESTAR AFEGIDA DE MANERA DIGITAL, esmoleu el vostre enguiny.


Penseu que la unió dels vostres treballs generaran un producte que ha de respondre a la pregunta: "COM SÓN ELS JOVES DE LESTONNAC?"

Per a la realització del treball haureu de fer servir una càmera digital o el vostre mòbil i un programa d'edició de vídeo (imovie pels de Mac/MovieMaker pels Windows). No deixeu l'edició per a darrera hora; sovint el desconeixement del programari i els formats de vídeo ens generen problemes que cal evitar.

 • No s'admetran treballs fora de termini.
 • Caldrà entregar el treball el mateix dia de la presentació en un llapis usb. Seguidament, quan s'hagi donat per validat l'exercici, s'haurà de penjar al DRIVE que us indiqui el mestre.


En aquest exercici es valorarà especialment la part artística i l'acompliment dels requisits exposats. L'objectiu principal és el de familiaritzar-se amb un programa d'edició i observar les dificultats que exigeix l'organització d'un treball d'edició de video. Es valorarà l'esforç, l'originalitat i l’excel·lència en les diferents fases del projecte (participació, treball, material, respecte). 

VEGEU ELS ENLLAÇOS DELS PROGRAMES AVIDEMUX I OPENSHOT


VEGEU ELS ENLLAÇOS MÚSICA OPEN SOURCE: 5 bancs per descarregar música de forma gratuïta i lliures de drets

La guerra dels formats

El primer problema que us trobareu quan aneu a treballar amb vídeos és la guerra dels formats. N'hi ha per a donar i regalar, així que el primer que haureu de fer és convertir-los a un d'aquests que entengui el vostre programa d'edició.

Si el vostre format no és digital, com una cinta de Super8 o un vídeo Beta i VHS, i no voleu ni necessiteu comprar el hardware específic, quasi totes les botigues de fotografia us oferiran el traspàs d'aquests suports a digital (normalment DVD) per un cost força raonable. En una demostració de les habilitats d'internet, podeu provar els de Digital Lab, a la Pobla de Segur: la seva pàgina web és millorable, però la feina és excel·lent. Una mica més propers són els de Videolab, al carrer Santaló de Barcelona.

Si el vostre format és digital, aquí teniu uns quants programes que us facilitaran la vida:

· FfmpegX, un codificador per a MacOSX i un dels millors. De fet no és un programa, sinó simplement una interfície gràfica per a vint eines o programes de Unix.

-Llegeix MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DIVX, XviD, VOB no encriptat i VIDEO_TS, Quicktime .MOV, .DV, .WAV, Real Audio, Real Video, H.263, MP4 H.264, PGM, YUV, PPM, AC3, PCM8/16 bits, mulaw/Alaw, WMA-1/2, SUN AU format, MP2, MP3, AAC, 3GP, FPS1, ALAC, i més formats.

-Converteix els formats esmentats a DivX, AVI XviD, H.264 MP4, MOV, DV, 3GP, Sony PSP, MP2, MP3, AAC, AC3, MPEG-1, MPEG-2, VCD, CVD, SVCD, KVCD, KSVCD, DVD, KDVD i MPEG-TS.

-Admet subtítols en format VobSub, SubRip, MicroDVD, SubViewer, Sami, VPlayer, RT, SSA, AQTitle, JACOsub i Tempsut.

Vaja, que si hi ha algun format que no sap de quina manera tractar-lo no cal que busqueu alternatives.

· HandBrake és una eina per a Mac OSX, Windows i Ubuntu que també converteix pràcticament qualsevol format, però el que el fa més senzill és que té una sèrie de formats predefinits de sortida que simplifiquen molt la tasca d'elegir com volem que quedi el nostre vídeo.

Igual que l'anterior, és lliure i de codi obert.

· Any Video Converter és un programa comercial que us ofereix la versió senzilla gratuïta amb l'esperança que compreu la pro.

· I, per acabar, deixeu-me parlar del fenomen VisualHub de Mac, un programa de conversió de formats tan i tan bo i ben fet, que tot i que Techspansion, els seus creadors, van deixar d'actualitzar-lo l'octubre del 2008, encara avui és dels millors i més ràpids programes de conversió de vídeo. Només el 2011 van haver de llançar-ne una modificació per a evitar que el programa demanés el registre que era totalment innecessari, perquè feia tres anys que s'havia deixat d'actualitzar. Encara el podeu baixar de la seva web.

Editors de vídeo

Ja tenim el que volem editar en el format que necessitem. Ara anem per feina.

· Avidemux és un editor de vídeo lliure per a tallar, filtrar i codificar vídeos. Funciona amb AVI, DVD, MP4 i ASF i té versions per a GNU/Linux, BSD, Mac OSX i Windows amb llicència GNU GPL.

Avidemux és l'Instagram del programari d'edició de vídeo: ràpid, senzill i amb grans capacitats. Les feines es poden automatitzar a còpia de projectes, cues de feina i capacitats de scripting.

És el programa perfecte per a feines d'edició, fins i tot algunes de ben professionals.

Si teniu un Mac amb Mavericks (10.10) tindreu problemes per a fer-lo funcionar. Proveu aquest build especial d'Avidemux per a Mavericks: hi ha gent a qui li ha funcionat i gent que no... O bé llegiu la manera de fer-ho amb Homebrew, no és una solució per a no iniciats amb el terminal :)

· Lighworks per si voleu un programa professional gratuït, a canvi d'una corba d'aprenentatge alta. Vaja, que necessitareu dies i dies per a llegir la documentació i veure els tutorials en vídeo. En aquest cas Lightworks és el vostre programa: quan el domineu podreu presumir de treballar amb el mateix programa que es va fer servir per a algunes parts de 'Missió: impossible' i 'Batman'.

La versió free importa qualsevol format, però només exporta a format web de YouTube fins a 720 p (H.264 / MPEG-4). Per a uns altres formats haureu de comprar la versió pro, però per a fer els vostres vídeos personals no us l'acabareu. La seva publicitat diu que els darrers vint-i-cinc anys Lightworks s'ha fet servir per editar alguns dels millors films de la història del cinema: 'LA Confidential', 'Pulp Fiction', 'Heat', 'Road to Perdition', 'Hugo', 'The King’s Speech' i moltes més.

I no ens oblidem d'iMovie, Final Cut ProX i de Windows Movie Maker.

· Si no sou un professional i teniu un Mac, no hi doneu més voltes: aneu directament a iMovie, que ve amb tots els Macs i que des de fa molts anys té la fama, ben merescuda, d'ésser un dels productes més pensats en l'usuari. Et permet d'importar i editar vídeo en molt formats, com per exemple telèfons, càmeres de vídeo, etc., i té una interfície de treball molt neta i fàcil.

Les imatges i l'àudio s'arrosseguen i s'ordenen en una línia de temps, es poden fer previsualitzacions, afegir efectes i fer uns crèdits magnífics perquè quedi clar qui n'és l'autor i, finalment, exportar-ne el resultat final a YouTube o DVD o a qualsevol format que vulguem per al nostre media center.

· Final Cut ProX (300 euros a la botiga d'Apple) és el pas professional per als usuaris de Mac. És, per exemple, el que fem servir per editar i crear l'Internauta... bé, per ser exactes, el que fa servir en Jordi Carreño, el nostre gran tècnic, així que si ens voleu fer la competència, penseu primer en totes les hores que passareu per aprendre com funciona. I ja sabeu, dels covards, mai no s'ha escrit res.

· Windows Movie Maker és un altre editor de vídeo senzill que, com podeu deduir pel nom, és per a equips Windows i ve en tots els PC. Té un sistema similar al d'iMovie, per no dir copiat, i també us pot resoldre el problema senzill del vídeo de la paella :)

Escolliu el sistema que escolliu, l'edició de vídeo us representarà moltes hores de feina, però també moltes satisfaccions. Això sí, tingueu pietat dels vostres amics. Us animo que ho intenteu, qui sap si descobriu una vocació oculta i tal com estan les coses fins i tot potser una bona font d'ingressos. En tot cas, és una activitat gratificant per qui la fa. Això de remenar entre els records ens fa veure-ho tot des d'una altra perspectiva.

Joomla templates by a4joomla