A- A A+

ACTIVITATS (SO -T4)

Realitzeu un mapa conceptual del tema a partir dels conceptes treballats a l'apartat del so.

Cal inclure-hi els conceptes dels apunts, les fotocòpies complementàries i els conceptes treballats en els apartats de la web:
Elements del so
Llenguatge Cinematogràfic: El So i el Silenci. El ritme
Funció expressiva del so
La música
BANDA SONORA: FUNCIÓ EXPRESSIVA DEL SO
SO A LES PEL·LÍCULES
SO DIEGÈTIC I EXTRADIEGÈTIC
Característiques tècniques del so
Sistemes i equips de captura, registre, tractament i reproducció del so
Formats de so
EL SO A LES PEL·LÍCULES: EFECTES DE SO

Per fer aquesta feina fes especial atenció a l'audiovisual https://youtu.be/jYJ4dGUE_CQPer fer la pràctica empreu l'aplicació https://coggle.it/; finalment deseu l'arxiu (per exposar a classe) i entregueu el document imprès. Podeu emprar el vostre compte de l'assignatura per identificar-vos ja que l'aplicació és de google.

Per si necessiteu alguna altra vegada una aplicació semblant us recomano també
http://drichard.org/mindmaps/Es valorarà la disposició d'elements, els nexes d'unió, la facilitat de comprensió i interrelació dels conceptes
Per a posar en joc els elements treballats i per a experimentar amb la combinació de sons i imatges s'us demana que en grups sonoritzeu un mateix fragment de pel·lícula.

No es pretén senzillament que s'hi posi un fragment musical, sinó que s'experimenti una mica més i es miri de jugar amb diferents fragments o amb sons generats/trobats per vosaltres mateixos.

Si bé es interessant l'experimentació que pugui fer cada grup, cada una de les sonoritzacions realitzades ens han de servir també per veure com es pot jugar de maneres molt diferents amb el so i com aquests pot donar significació a les imatges. Per tant, un cop les sonoritzacions realitzades s'haurien d'observar una al darrera de l'altra i comentar quins recursos s'han utilitzat, però també quines diferències podem observar.

1. Primer de tot caldria descarregar el fragment de pel·lícula o de gravació i fer un petit storyboard/revisió per a tenir sobre paper tot el que passa i quins són els diferents plans. Com que treballarem amb el fragment ja ubicat en un programa d'edició és recomanable també apuntar els segons que veiem cada un dels plans.

2. Un cop observat el fragment cal que amb el vostre equip parleu una mica del contingut de les imatges i de les idees que a partir de la música/veus/sons us agradaria destacar d'aquestes. Això ja us conduirà a començar a pensar en una sèrie de sons.

3. Després cal pensar tota la sonorització i indicar-la a sota les imatges d'un storyboard bàsic o un petit esquema de minutatge. Cal tenir molt clar com aconseguireu el sons o la música. No penseu res que sigui impossible d'aconseguir o que suposi molta despesa de temps. Cal buscar recursos senzills però efectius.

4. Un cop tingueu clara l'estructura de la banda sonora cal aconseguir els sons i convertir-los en fitxers d'audio, que anireu integrant progressivament a la banda de so del programa d'edició. Podeu utilitzar fragments de músiques, sons gravats per vosaltres, fitxers de sons ja fets... Si es volen gravar els sons en directe podeu fer la gravació mentre visioneu les imatges, perquè quedin sincronitzades.

5. Sobre la finestra d'edició heu d'ajustar tots els elements que us semblin oportuns: barrejar sons utilitzant diferents bandes de so, variant el seu volum, etc.

EXERCICI DE DOBLATGE
Parteix d'una de les escenes que triis. Per a aquest exercici podeu emprar un sistema de gravació senzill (serveix la gravadora del teu mòbil, tot i que és preferible utilitzar micros més sofisticats). Els passos seran:
  1. IDEA: A partir del video presentat, pensa un tema del diàleg. De què podrien estar parlant? APROFITAR EL VIDEO PER A PROMOCIONAR EL CONCURS DE FOTOGRAFIA DE L'ESCOLA, EL LEMA D'AQUEST ANY, EL FESTIVAL DE MÚSICA DE L'ESCOLA.
  2. GUIÓ: Compta quants segons parla cada personatge i ajusta-hi el guió. És molt important tenir en compte la llargada del que diuen per poder adaptar les teves frases.
  3. GRAVACIÓ: Fes la gravació, llegint el guió.
Elements que es tidran en compte de cara a l'avaluació: feu un cop d'ull a la rúbrica de correcció
  • presència de veus diferents (millor si són molt diferenciades entre si). Noi/noia
  • nivell de correspondència entre imatge i so
  • efectes sonors (els objectes del voltant que poden fer sorolls). Utilitzeu els bancs de sons proposats.
  • músiques ambientals si s'escau
  • efectes especials
  • afegir els subtítols (correctament sincronitzat amb el que apareix en pantalla).
Podeu enregistrar-ho tal i com s'assenyala en el video que teniu penjat o sinó fer-ne una gravació a banda, amb un sistema que tingueu a l'abast.
Cerqueu exemples originals a xarxa, n'hi ha de molt divertits.
 

TROBAREU ELS SONS QUE NECESSITEU A

http://recursostic.educacion.es/bancoimagenes/web/


O BÉ CONSULTAR LA LLISTA QUE TROBAREU A 

Com a referència: TUTORIAL


En aquesta ocasió caldrà penjar el video a youtube en format provat i enviar l'enllaç al lloc indicat pel professor per a poder realitzar el visionat a classe i fer-ne la valoració. Vegeu https://support.google.com/youtube/answer/157177?hl=es


Música i àudio digital
Audacity (Programari lliure GPL)treballs 17-18

TREBALLS 16-17


https://youtu.be/kOTI2Woi_Ww


https://youtu.be/2jEu48v0VAU


https://youtu.be/XGxORX803Rw

Adjunts:
AdjuntDescripcióMida (Kb)
Descarregar aquest arxiu (RUBRICA PRÀCTICA SO_ítems.pdf)RUBRICA PRÀCTICA SO_ítems.pdf 264 kB
Joomla templates by a4joomla