A- A A+
 
 
 
 

Al llarg dels útlims anys s’ha produït un auge de convocatòries de concursos de vídeos per a joves, promoguts per entitats i institucions d’àmbits diversos.

El grau de vinculació amb el món de l’educació reglada varia segons la proposta, però totes elles comparteixen el fet que tenen un doble interès pel que fa als aprenentatges: en primer lloc, el d'afavorir i potenciar el coneixement de la temàtica del concurs (la ciència, la matemàtica, el dret a la salut, el sexisme, el patrimoni monumental…) i, en segon terme (però no menys important), el d’estimular el treball amb el llenguatge i la tècnica audiovisuals, imprescindibles per crear els vídeos amb els quals poder concursar.

Hem triat com a exemples algunes propostes que figuren en l’arxiu participatiu del web de CCCB Educació, de manera que no es tracta d’una relació exhaustiva, però sí que creiem significativa:

(RE)IMAGINA’T és un concurs per a l’elaboració d’un guió d’un espot no sexista adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

Organitzat des de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, l'EFIM és un concurs fotogràfic que té per objectiu apropar els joves al patrimoni monumental, per tal que el coneguin, el valorin i el gaudeixin mitjançant la fotografia i el vídeo.

L'associació Mandarina de Newton, en el seu àmbit d’investigació i treball de Co-Creating Cultures, ha creat i impulsat Science of the City, concurs que proposa mirar la ciutat amb ulls de científic i explicar conceptes coneguts, reptes per explorar, descobriments i descobridors o experiments en acció, etc. en un vídeo creatiu de 2 minuts que relacioni ciutats i ciència.

RECreactiva't és un concurs que forma part de la Campanya “Dret a la Salut a l’Àfrica”, promoguda per Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya, que busca la participació i l'activisme pel canvi social en la defensa del dret a la salut. Dirigit a joves de 14 a 18 anys de centres de secundària i d’entitats de lleure de tota Catalunya, consisteix en gravar un curtmetratge de 3 minuts i/o en el disseny d’una acció de sensibilització a l’entorn.

vídeoMAT és un projecte organitzat CREAMAT (Centre de Recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) i el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn. Pot participar-hi tot l’alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat i FP de Catalunya.

Illuminating Curiosity és un concurs promogut per l’ICFO (intittut de Ciències Fotòniques, impulsor també del concurs La llum a les ones) que parteix de preguntes que alguns famosos de diferents àmbits es fan sobre la llum i el repte és trobar la resposta i explicar-la en vídeo.

Podeu ampliar la informació a través dels enllaços als posts sobre els concursos, publicats a www.cccbeducacio.org per les entitats convocants:

 
 
 
 
 
 
 

 

Joomla templates by a4joomla